TRIATHLON FRÅN START TILL MÅL
Med stöd från Allmänna Arvsfonden har vi tagit fram en film för dig som är nyfiken på triathlon och som vill veta mer om hur en triathlontävling går till. Den är ett perfekt sett att bli förberedd inför tävlingen.
VILKEN UTRUSTNING BEHÖVER JAG?
Man kan genomföra en triathlontävling med nästan hur mycket eller hur lite utrustning som helst. Välj något som passar dig och din plånbok. Och oavsett vad du väljer, se till att prova utrustningen innan tävlingsdagen. Nedan följer lite rekommendationer och saker att tänka på för dig som ska delta i en triathlontävling för första gången.
SIMNING
MÅSTE
REKOMMENDERAS
EVENTUELLT
NOTERA
- Badmössa (som du får i ditt startkuvert)
- ”Simkläder" under våtdräkten alt. korta tights och cykeltröja/topp eller triathlondräkt. Så kan du behålla samma kläder resten av tävlingen och slipper byta kläder.
REKOMMENDERAS
- Simglasögon, särskilt om du simmar frisim/crawl.
- Våtdräkt kan behövas om vatten/luft temperatur är för låg.
EVENTUELLT
- Öronproppar. Kallt vatten i öronen gör vissa personer yra, vilket inte är bra för cyklingen.
- Vaselin att smörja in nederdelen av ärmar och ben på våtdräkten med gör den lättare att ta av. Det kan också vara bra på halsen/nacken för att undvika skavsår.
NOTERA
- Nummerlapp får inte bäras under simningen.
CYKLING
MÅSTE
REKOMMENDERAS
EVENTUELLT
NOTERA
- Cykel. Du kan använda dig av citybiker eller annan standardcykel, MTB eller racercykel (ej elcykel). Cykeln ska vara trafiksäker. Bromsarna kommer att kontrolleras när du lämnar in din cykel, så se till att ha kollat detta innan.
- Cykelhjälm. Hjälmen ska vara i gott skick, vara en traditionell modell med hakrem och CE-märkt.
- ”Cykelkläder”. Har du simmat i våtdräkten utan något på överkroppen måste du ta på dig en cykeltröja/topp. Det kan vara lite bökigt att klä på sig när man är blöt så tänk på det i valet av kläder. Cykeltröja med lång dragkedja brukar funka fint.
- Du får inte vara naken i växlingsområdet, så om du måste byta underdel så använd en egen handduk.
- Nummerlapp ska bäras bak under cyklingen. Vi rekommenderar att du fäster nummerlappen i ett resårband eller Race Belt. Då kan du enkelt ha nummerlappen på ryggslutet under cyklingen och sedan vrida fram den till magen när du växlar till löpning.
REKOMMENDERAS
- Cykelskor. Har du en cykel med särskilda pedaler och cykelskor är det en fördel. Har du en "standardcykel" så går det bra att cykla i löparskorna, du sparar då ett skobyte efter cyklingen.
EVENTUELLT
- Cykelglasögon
- Cykelhandskar
- Överdragskläder i någon form, om det är kyligt ute.
NOTERA
- Det är inte tillåtet att ha hörlurar, radio, telefon eller liknande med sig under tävlingen.
LÖPNING
MÅSTE
EVENTUELLT
NOTERA
- Löparskor
- "Löparkläder". De flesta springer i samma kläder som de cyklade i.
- Nummerlapp ska bäras fram under löpningen. Vi rekommenderar att du fäster nummerlappen i ett resårband eller Race Belt. Då kan du enkelt ha nummerlappen på ryggslutet under cyklingen och sedan vrida fram den till magen när du växlar till löpning.
EVENTUELLT
- Keps
NOTERA
- Det är inte tillåtet att ha hörlurar, radio, telefon eller liknande med sig under tävlingen.
VANLIGA FRÅGOR
Måste jag ha licens?
Kan jag byta distans eller klass?
Hur funkar stafetten?
Dessa och många andra frågor hittar du svar på nedan.
Frågorna är sorterade i bokstavsordning på ämne.
Kan jag byta distans eller klass?
Hur funkar stafetten?
Dessa och många andra frågor hittar du svar på nedan.
Frågorna är sorterade i bokstavsordning på ämne.
Avbokning - Vad gör jag om jag inte kan starta?
Som arrangör betalar vi inte tillbaka startavgiften om du skulle få förhinder. Med försäkringen Folksam Motionsloppsförsäkring får du tillbaka startavgiften om du inte kan delta pga. akut sjukdom eller olycksfall. Läs mer på Folksam Motionsloppsförsäkring.
Cykel - Vilken typ av cykel är tillåten?
Tempocyklar, racers, hybrider, MTB eller vanliga cyklar är tillåtet. Elcykel eller cykel utan frihjul s.k. ”fixie/fixed gear” är inte tillåtet. Cykeln måste vara trafiksäker och med fungerande bromsar. För mer info kring cykelns utformning se reglementet.
Drafting - Får man ligga på rulle?
Det är inte tillåtet med rullåkning s.k. drafting. Du måste alltså hålla minst 10 meters lucka till framförvarande cyklist så länge du inte ska köra om. Cykling sida vid sida är inte tillåtet.
Försäkring - Är jag försäkrad under tävlingen? Vad händer om jag blir sjuk/skadad och inte kan delta?
Som deltagare är du olycksfallsförsäkrad under tävlingen. Läs mer här.
Som arrangör betalar vi inte tillbaka startavgiften om du skulle få förhinder. Med Folksam Motionsloppsförsäkring får du tillbaka startavgiften om du inte kan delta på grund av akut sjukdom eller olycksfall. Läs mer på Folksam Motionsloppsförsäkring.
Klassbyte - Om jag är anmäld till en klass/distans men önskar byta?
Det går bra att byta klass/distans fram till två veckor innan tävlingen. Eventuell mellanskillnad kan behövas betala vid byte till dyrare klass. Ingen återbetalning av eventuell mellanskillnad utgår vid byte till billigare klass. För byte maila [email protected].
Landslagsdräkt - Får den användas på tävlingen?
Nej, landslagsdräkten får inte användas på svenska tävlingar. Där representerar du din förening. (Landslagsdräkten får du använda på internationella mästerskap och andra internationella tävlingar där den enskilda arrangören ger sitt okej).
Licens - Måste jag ha licens? Hur gör jag för att delta i tävlingsklass?
Det är endast deltagare i tävlingsklasserna (Pojkar/Flickor/Ungdom/Junior/Senior/Master) som behöver ha licens. I motionsklass behöver du varken ha licens eller vara ansluten till en förening. Om du inte har licens men ändå vill ställa upp i tävlingsklass kan du köpa en endagslicens på plats för 200 kr. Du måste då också visa upp ett intyg på att du är medlem i en förening ansluten till Svenska Triathlonförbundet.
Namnbyte - Kan jag överlåta min plats till någon annan?
Det går bra att överlåta sin plats fram till två veckor innan tävlingen mot en administrationsavgift på 50 kr.
Bytet görs enkelt via MittLopp köp/sälj sidan. Det är inte tillåtet att delta i någon annans namn.
Nummerlapp
Nummerlapp ska bäras bak under cyklingen och fram under löpningen. Nummerlappen får inte bäras under simningen, vikas, klippas eller göras osynlig. Vi rekommenderar att du fäster nummerlappen i ett resårband eller Race belt/nummerlappsband runt magen. Då kan du enkelt ha nummerlappen på ryggslutet under cyklingen och sedan vrida fram den till magen när du växlar till löpning.
Regler - Vad är det för regler som gäller under tävlingen?
Det är Svenska Triathlonförbundets regler som gäller, undantaget vattentemperatur gällande våtdräkt då det är obligatoriskt med våtdräkt av säkerhetsskäl på Stockholm Triathlon.
Stafett - Hur funkar det?
Ett stafettlag ska bestå av tre (olika) personer. En som simmar, en som cyklar, en som springer. Växlingen sker i växlingsområdet på den plats där ni har lagets cykel. Där för ni över chipet från simmaren till cyklisten och sedan från cyklisten till löparen. Chip ska fästas på vänster fotankel med medföljande kardborreband. Se till att det sitter ordentligt, inget chip = ingen tid. För mera information om stafett finner du här.
Startbevis - Jag har inte fått något startbevis?
Vi skickar inte ut några startbevis. Allt du behöver är din legitimation eller annat giltigt personbevis när du hämtar ut nummerlappen.
Nummerlappen ska hämtas ut personligen.
Start-PM - När skickas det ut?
Start-PM med detaljerad tävlingsinformation läggs ut på hemsidan veckan innan tävlingen och mejlas ut i tävlingsveckan till alla anmälda.
Starttider - När börjar tävlingen?
Starttiderna kommer upp på hemsidan när anmälan är stängd.
Sälja startplats - Kan jag sälja min startplats?
Det går bra att sälja sin startplatsplats fram till två veckor innan tävlingen mot en administrationsavgift på 50 kr.
Bytet görs enkelt via MittLopp köp/sälj sidan. Det är inte tillåtet att delta i någon annans namn.
Tidtagning - hur går det till?
Tidtagning sker med chip som ska fästas på vänster fotankel med medföljande kardborreband. Se till att det sitter ordentligt, inget chip = ingen tid.
Träning - Hur ska jag förbereda mig?
Att träna inför ett triathlon kräver att man får till en bra blandning av de tre disciplinerna och även provar på övergångarna mellan momenten några gånger så att du vet vad du har att vänta på tävlingsdagen. Tänk efter på vad just dina styrkor/svagheter är och hur du får träningen att passa in i ditt övriga liv. Träningen är bara en del i att uppnå just ditt mål. De andra två är vila och kost, de är minst lika viktiga. Här hittar du tips på hur du kommer igång.
Tävlingsdagen - Hur går det till?
Utrustning - Vad behöver jag?
Du klarar dig gott med något att simma i, våtdräkt, cykelkläder, cykel, hjälm och ett par löparskor. Läs mer om vad vi rekommenderar. Tänk på att det inte är tillåtet att cykla eller springa med bar överkropp. Det är inte heller tillåtet att under tävlingen ha hörlurar, radio, telefon eller liknande med sig.
Villkor - Vilka villkor gäller vid anmälan?
När du anmäler dig via Mittlopp godkänner man Allmänna Villkor för tävlingen.
Våtdräkt - Måste jag ha våtdräkt?
Våtdräkt kan behövas om vatten/luft temperatur är för låg. Även våtdräkter med korta ärmar/ben räknas som våtdräkter och får användas. Vi rekommenderar att provsimma i våtdräkten innan tävlingsdagen.
Väskförvaring
Kommer inte finnas. Undvik ta med för stor väska för den ska förvaras vid din cykel under tävlingen. Vi ansvarar inte för värdesaker mm.
Ålder - Finns det någon åldersgräns för att delta?
För olympisk distans måste du under året fylla minst 18 år.
För sprint måste du under året fylla minst 16 år.
För supersprint måste du under året fylla minst 14 år.
Undrar du något annat?
Hör av dig till oss på [email protected] så hjälper vi dig.
Som arrangör betalar vi inte tillbaka startavgiften om du skulle få förhinder. Med försäkringen Folksam Motionsloppsförsäkring får du tillbaka startavgiften om du inte kan delta pga. akut sjukdom eller olycksfall. Läs mer på Folksam Motionsloppsförsäkring.
Cykel - Vilken typ av cykel är tillåten?
Tempocyklar, racers, hybrider, MTB eller vanliga cyklar är tillåtet. Elcykel eller cykel utan frihjul s.k. ”fixie/fixed gear” är inte tillåtet. Cykeln måste vara trafiksäker och med fungerande bromsar. För mer info kring cykelns utformning se reglementet.
Drafting - Får man ligga på rulle?
Det är inte tillåtet med rullåkning s.k. drafting. Du måste alltså hålla minst 10 meters lucka till framförvarande cyklist så länge du inte ska köra om. Cykling sida vid sida är inte tillåtet.
Försäkring - Är jag försäkrad under tävlingen? Vad händer om jag blir sjuk/skadad och inte kan delta?
Som deltagare är du olycksfallsförsäkrad under tävlingen. Läs mer här.
Som arrangör betalar vi inte tillbaka startavgiften om du skulle få förhinder. Med Folksam Motionsloppsförsäkring får du tillbaka startavgiften om du inte kan delta på grund av akut sjukdom eller olycksfall. Läs mer på Folksam Motionsloppsförsäkring.
Klassbyte - Om jag är anmäld till en klass/distans men önskar byta?
Det går bra att byta klass/distans fram till två veckor innan tävlingen. Eventuell mellanskillnad kan behövas betala vid byte till dyrare klass. Ingen återbetalning av eventuell mellanskillnad utgår vid byte till billigare klass. För byte maila [email protected].
Landslagsdräkt - Får den användas på tävlingen?
Nej, landslagsdräkten får inte användas på svenska tävlingar. Där representerar du din förening. (Landslagsdräkten får du använda på internationella mästerskap och andra internationella tävlingar där den enskilda arrangören ger sitt okej).
Licens - Måste jag ha licens? Hur gör jag för att delta i tävlingsklass?
Det är endast deltagare i tävlingsklasserna (Pojkar/Flickor/Ungdom/Junior/Senior/Master) som behöver ha licens. I motionsklass behöver du varken ha licens eller vara ansluten till en förening. Om du inte har licens men ändå vill ställa upp i tävlingsklass kan du köpa en endagslicens på plats för 200 kr. Du måste då också visa upp ett intyg på att du är medlem i en förening ansluten till Svenska Triathlonförbundet.
Namnbyte - Kan jag överlåta min plats till någon annan?
Det går bra att överlåta sin plats fram till två veckor innan tävlingen mot en administrationsavgift på 50 kr.
Bytet görs enkelt via MittLopp köp/sälj sidan. Det är inte tillåtet att delta i någon annans namn.
Nummerlapp
Nummerlapp ska bäras bak under cyklingen och fram under löpningen. Nummerlappen får inte bäras under simningen, vikas, klippas eller göras osynlig. Vi rekommenderar att du fäster nummerlappen i ett resårband eller Race belt/nummerlappsband runt magen. Då kan du enkelt ha nummerlappen på ryggslutet under cyklingen och sedan vrida fram den till magen när du växlar till löpning.
Regler - Vad är det för regler som gäller under tävlingen?
Det är Svenska Triathlonförbundets regler som gäller, undantaget vattentemperatur gällande våtdräkt då det är obligatoriskt med våtdräkt av säkerhetsskäl på Stockholm Triathlon.
Stafett - Hur funkar det?
Ett stafettlag ska bestå av tre (olika) personer. En som simmar, en som cyklar, en som springer. Växlingen sker i växlingsområdet på den plats där ni har lagets cykel. Där för ni över chipet från simmaren till cyklisten och sedan från cyklisten till löparen. Chip ska fästas på vänster fotankel med medföljande kardborreband. Se till att det sitter ordentligt, inget chip = ingen tid. För mera information om stafett finner du här.
Startbevis - Jag har inte fått något startbevis?
Vi skickar inte ut några startbevis. Allt du behöver är din legitimation eller annat giltigt personbevis när du hämtar ut nummerlappen.
Nummerlappen ska hämtas ut personligen.
Start-PM - När skickas det ut?
Start-PM med detaljerad tävlingsinformation läggs ut på hemsidan veckan innan tävlingen och mejlas ut i tävlingsveckan till alla anmälda.
Starttider - När börjar tävlingen?
Starttiderna kommer upp på hemsidan när anmälan är stängd.
Sälja startplats - Kan jag sälja min startplats?
Det går bra att sälja sin startplatsplats fram till två veckor innan tävlingen mot en administrationsavgift på 50 kr.
Bytet görs enkelt via MittLopp köp/sälj sidan. Det är inte tillåtet att delta i någon annans namn.
Tidtagning - hur går det till?
Tidtagning sker med chip som ska fästas på vänster fotankel med medföljande kardborreband. Se till att det sitter ordentligt, inget chip = ingen tid.
Träning - Hur ska jag förbereda mig?
Att träna inför ett triathlon kräver att man får till en bra blandning av de tre disciplinerna och även provar på övergångarna mellan momenten några gånger så att du vet vad du har att vänta på tävlingsdagen. Tänk efter på vad just dina styrkor/svagheter är och hur du får träningen att passa in i ditt övriga liv. Träningen är bara en del i att uppnå just ditt mål. De andra två är vila och kost, de är minst lika viktiga. Här hittar du tips på hur du kommer igång.
Tävlingsdagen - Hur går det till?
- Hämta ut ditt startkuvert (dag, tid och plats för detta meddelas i Start-PM innan tävlingsdagen). Ta med din legitimation eller annat giltigt personbevis.
- Vi rekommenderar att du anländer till tävlingsområdet minst 2 timmar före utsatt starttid. Det tar ofta längre tid än man tror att parkera, checka in och göra sig i ordning inför loppet.
- Checka in din cykel i växlingsområdet. Vid incheckningen kontrollerar vi att din hjälm har CE- eller annan säkerhetsmärkning, samt att din cykel är trafiksäker och har fungerande bromsar. Växlingsområdet är inhägnat och endast tävlande och funktionärer har tillträde dit.
- Du blir sedan anvisad en plats, beroende på startgrupp, där du hänger cykeln på ett räcke.
- Bredvid cykeln kan du förvara övrig utrustning som du behöver för tävlingen. Undvik ta med för stor väska. Lägg upp allt och tänk igenom hur du ska genomföra växlingarna. För att undvika att skada andra deltagare är det viktigt att du håller dina saker inom din plats.
- Bekanta dig med in/utgångar och hur du hittar din cykel i växlingsområdet. Det är inte tillåtet att märka cykelplatsen med något (t. ex genom att hänga en handduk över).
- Ta på dig våtdräkt och ta dig till starten minst 15 minuter innan din starttid.
- Ta på dig tidtagningschipet. Chipet skall fästas på vänster fotankeln med medföljande kardborreband. Se till att det sitter ordentligt. Inget chip = ingen tid.
- När du har klarat av simmomentet springer du in i växlingsområdet till din cykel.
- Gör eventuella klädbyten inför cyklingen och ta på dig hjälmen samt nummerlappen. Tänk på att det inte är tillåtet att visa sig naken i växlingsområdet, så om du måste byta underdel så använd en egen handduk. Det är inte tillåtet att cykla med bar överkropp.
- Efter ombytet, spring sedan ut med din cykel. Vid all hantering av cykeln ska hjälmen vara påtagen och knäppt.
- Efter avklarad cykling kommer du tillbaka till växlingsområdet och hänger upp din cykel på samma plats. Ta av dig hjälmen och byt om till löpningen. Det är inte tillåtet att genomföra löpningen med bar överkropp.
- Väl kämpat! Se till att dricka och äta något direkt efter målgång.
Utrustning - Vad behöver jag?
Du klarar dig gott med något att simma i, våtdräkt, cykelkläder, cykel, hjälm och ett par löparskor. Läs mer om vad vi rekommenderar. Tänk på att det inte är tillåtet att cykla eller springa med bar överkropp. Det är inte heller tillåtet att under tävlingen ha hörlurar, radio, telefon eller liknande med sig.
Villkor - Vilka villkor gäller vid anmälan?
När du anmäler dig via Mittlopp godkänner man Allmänna Villkor för tävlingen.
Våtdräkt - Måste jag ha våtdräkt?
Våtdräkt kan behövas om vatten/luft temperatur är för låg. Även våtdräkter med korta ärmar/ben räknas som våtdräkter och får användas. Vi rekommenderar att provsimma i våtdräkten innan tävlingsdagen.
Väskförvaring
Kommer inte finnas. Undvik ta med för stor väska för den ska förvaras vid din cykel under tävlingen. Vi ansvarar inte för värdesaker mm.
Ålder - Finns det någon åldersgräns för att delta?
För olympisk distans måste du under året fylla minst 18 år.
För sprint måste du under året fylla minst 16 år.
För supersprint måste du under året fylla minst 14 år.
Undrar du något annat?
Hör av dig till oss på [email protected] så hjälper vi dig.